Foto's delen
Bij het maken en delen van foto's is het belangrijk dat kinderen beseffen dat:
- Vraag toestemming bij het maken van foto’s van andere mensen;
- Plaats geen foto's van andere mensen, vooral niet als ze gênant zijn;
- Plaats geen foto's met persoonlijke informatie: naam, telefoonnummer, adres enz. Plaats ook geen informatie die dieven kan aantrekken.
Een ander onderwerp dat met kinderen kan worden besproken, is dat zij nooit foto's van zichzelf in schaarse kleding of naakt naar iemand mogen sturen. Ook mogen dit soort foto's van anderen, kinderen of volwassenen, niet worden gedeeld. Het is aan te raden geen foto's van zichzelf te delen met vreemden in het algemeen. Het is verstandig om dit eerst altijd te bespreken met een volwassene. Internet staat vol met verdachte mensen die foto's van kinderen verzamelen of "modellenwedstrijden" organiseren of in ruil foto's van zichzelf sturen. Kinderen moeten het ook aan een volwassene vertellen als ze foto's van iemand krijgen.
Vriendschapsverzoeken
Volwassenen krijgen veel vriendschapsverzoeken en bij kinderen is dit niet anders. Daarom is het belangrijk dat kinderen kritisch kunnen beoordelen welke verzoeken goed zijn om te accepteren. Het toevoegen van de verkeerde mensen kan hen extra informatie en toegang geven. Daarom is het belangrijk te benadrukken dat ze de persoon in het echt moeten kennen. Als de foto en naam bekend zijn maar het profiel vreemd lijkt, moeten ze ook voorzichtig zijn. Als ze een internetvriend in het echt ontmoeten, moeten ze altijd eerst overleggen met een volwassene, vooral als de "vriend" hen vraagt dat niet te doen.
Oplichting op internet
Er zijn vaak "gratis" en "te goede" aanbiedingen op het internet te vinden. Vele van deze zijn vaak oplichterij.
- Gratis dingen online zijn er vaak om mensen te verleiden erop te klikken en te besmetten met computer virussen of andere malware. Iets verkrijgen op het internet dat niet gratis zou mogen zijn, is bijna altijd illegaal en gevaarlijk.
- "Deel dit en je zou kunnen winnen" is meestal oplichterij. Zelfs als je de beloning meteen krijgt, is het delen nog steeds geen goed idee.
- Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.
Communiceren op het internet
Communiceren op het internet is niet anders dan in de offlinewereld. Je moet zowel in het echt, als online, beleefd zijn. Kinderen moeten daarbij het volgende bedenken:
- Als je iets schrijft of een foto uploadt op het web, en deze vervolgens weghaalt, zal er altijd een spoor van achterblijven.
- Alles wat je online tegen iemand zegt, heeft dezelfde impact als dingen die in het echte leven worden gezegd - iemand online beledigen is niet vriendelijker.
- Er is geen controle over gedeelde informatie: daarom moet iedereen voorzichtig zijn met wat er gedeeld wordt en met wie. Vergeet ook niet dat anderen informatie verder kunnen delen.
Wachtwoorden
Alle apparaten en accounts moeten met een wachtwoord worden beveiligd. Je moet drie dingen onthouden:
- Alle wachtwoorden moeten uniek zijn, elk account moet een ander wachtwoord hebben.
- De sterkste wachtwoorden zijn lang en ingewikkeld
- Ten minste 12 tekens
- Letters, cijfers en andere symbolen
- Gebruik geen gemakkelijk herkenbare dingen zoals uw naam, de naam van een familielid, enz.
- Deel je wachtwoorden met niemand, misschien alleen met je ouders.
Hacken
Hacken is het misbruiken van een computer om toegang te krijgen tot iemands computer of systeem. Hackers kunnen ethische doelen hebben, maar vaak zijn ze kwaadwillig. Voor hacken zijn meestal computervaardigheden en -kennis nodig, maar er zijn er ook die kant-en-klare middelen op internet kopen en die voor hun doeleinden gebruiken. Hacken is meestal illegaal, daarom worden hackers door de politie opgespoord en als crimineel beoordeeld.