NED

Voor ouders

Kinderen maken al op jonge leeftijd gebruik van het internet op bijvoorbeeld telefoons en tablets, maar zien vaak niet wat de gevaren hiervan zijn. Internet verschilt niet van het dagelijks leven. Zo moet je voorzichtig zijn met nieuwe vriendschapsverzoeken en met het uitgeven van geld. Internet kan het dagelijks leven ook beïnvloeden. Het is belangrijk dat kinderen dat begrijpen en weten hoe ze om hulp moeten vragen.

Op deze pagina vindt u verschillende nuttige links en informatie over hoe u over het internet kunt praten en uw kind kunt begeleiden bij het spelen van Spoofy.

Het spel is verdeeld in vier levels. Elk level heeft een andere focus op het ontwikkelen van digitale vaardigheden, maar heeft ook aandacht voor communicatie, zelfstandigheid, sociale en maatschappelijke vaardigheden.

De levels zijn allemaal afzonderlijk te spelen en behoeven geen specifieke volgorde. De School- en Verjaardaglevels zijn kort en eenvoudig en daarmee geschikt om zelfstandig te spelen. Het Park level en het Oma level zijn wat ingewikkelder en meer geschikt voor wat oudere kinderen. Uiteraard zijn alle levels met een volwassene te spelen.

Focus van het spel

Cyberveiligheid is een belangrijk onderwerp voor iedereen, zo ook voor kinderen. De meeste volwassenen (en veel kinderen al vanaf jonge leeftijd) gebruiken apparaten zoals telefoons en tablets, waardoor ze kwetsbaar zijn voor online gevaren. Hoewel sociale mediasites er wettelijk gezien van uit moeten gaan dat de gebruikers 13 jaar en ouder zijn, blijkt dat kinderen van alle leeftijden hiervan gebruikmaken. Kinderen zijn daarnaast actief met online spelletjes en maken gebruik van verschillende vormen van online communicatie voor school en vrienden. Met deze blootstelling aan het internet is het van groot belang dat kinderen van jongs af aan leren om verschillende bedreigingen en gevaarlijke gedragingen, die online te vinden zijn herkennen. Spoofy richt zich daarom op deze belangrijke onderwerpen:

 • Internet staat niet los van het echte leven.

  Berichten en gedragingen op sociale media beïnvloeden het dagelijkse leven van mensen. Het geld dat online wordt uitgegeven is echt geld, de berichten die er worden geplaatst hebben een effect op mensen, en het is mogelijk om via het internet echte schade aan te richten. Onderdeel van cyberveiligheid is dat kinderen de impact van hun gedrag moeten begrijpen en zich bewust worden van de mogelijke gevolgen: een vriendje kan gewond raken, onaangename informatie kan zich verspreiden of je kunt slachtoffer worden van (cyber)criminelen.

 • Op het internet is niet iedereen een vriend.

  Kinderen komen op het web veel verschillende mensen tegen, maar er zijn ook kwaadwillenden. Kinderen moeten dus voorzichtig zijn, bijvoorbeeld: met wie ze praten, met wie ze informatie delen en wie ze als vriend accepteren. Het is daarbij goed dat kinderen al op jonge leeftijd leren dat er online ook criminelen zijn die je kunnen hacken of oplichten.

 • Vraag een volwassene om hulp.

  Kinderen weten vaak niet hoe ze een volwassene om hulp moeten vragen, omdat ze bang zijn of omdat ze denken dat ouders het ook niet weten. Maar omdat volwassenen meer levenservaring hebben en veel internetproblemen eerder zijn tegengekomen, zijn zij vaak wel in staat om te helpen.

Thema's in het spel

Vriendschapsverzoeken

Volwassenen krijgen veel vriendschapsverzoeken en bij kinderen is dit niet anders. Daarom is het belangrijk dat kinderen kritisch kunnen beoordelen welke verzoeken goed zijn om te accepteren. Het toevoegen van de verkeerde mensen kan hen extra informatie en toegang geven. Daarom is het belangrijk te benadrukken dat ze de persoon in het echt moeten kennen. Als de foto en naam bekend zijn maar het profiel vreemd lijkt, moeten ze ook voorzichtig zijn. Als ze een internetvriend in het echt ontmoeten, moeten ze altijd eerst overleggen met een volwassene, vooral als de "vriend" hen vraagt dat niet te doen.

Oplichting op internet

Er zijn vaak "gratis" en "te goede" aanbiedingen op het internet te vinden. Vele van deze zijn vaak oplichterij.

 1. Gratis dingen online zijn er vaak om mensen te verleiden erop te klikken en te besmetten met computer virussen of andere malware. Iets verkrijgen op het internet dat niet gratis zou mogen zijn, is bijna altijd illegaal en gevaarlijk.
 2. "Deel dit en je zou kunnen winnen" is meestal oplichterij. Zelfs als je de beloning meteen krijgt, is het delen nog steeds geen goed idee.
 3. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Wachtwoorden

Alle apparaten en accounts moeten met een wachtwoord worden beveiligd. Je moet drie dingen onthouden:

 1. Alle wachtwoorden moeten uniek zijn, elk account moet een ander wachtwoord hebben.
 2. De sterkste wachtwoorden zijn lang en ingewikkeld
  1. Ten minste 12 tekens
  2. Letters, cijfers en andere symbolen
  3. Gebruik geen gemakkelijk herkenbare dingen zoals uw naam, de naam van een familielid, enz.
 3. Deel je wachtwoorden met niemand, misschien alleen met je ouders.

Hacken

Hacken is het misbruiken van een computer om toegang te krijgen tot iemands computer of systeem. Hackers kunnen ethische doelen hebben, maar vaak zijn ze kwaadwillig. Voor hacken zijn meestal computervaardigheden en -kennis nodig, maar er zijn er ook die kant-en-klare middelen op internet kopen en die voor hun doeleinden gebruiken. Hacken is meestal illegaal, daarom worden hackers door de politie opgespoord en als crimineel beoordeeld.

De instructies bevatten alle nodige informatie in één document.

Handige materialen