NED

VOOR DOCENTEN

Spoofy is bedoeld voor jongere schoolgaande kinderen, bijvoorbeeld om gezamenlijk in de klas te spelen. Het spel ontwikkelt verschillende competenties op het gebied van veilig internetten. De belangrijkste elementen van het spel zijn het begrijpen van de gevaren van het internet en het vragen om hulp. Het spel is te downloaden op telefoons en tablets, of te spelen op deze website.

Deze pagina bevat informatie voor docenten. Al deze informatie en een overzicht van de levels is ook opgenomen in de te downloaden handleiding.

Het spel is verdeeld in vier levels. Elk level heeft een andere focus op het ontwikkelen van digitale vaardigheden, maar heeft ook aandacht voor communicatie, zelfstandigheid, sociale en maatschappelijke vaardigheden.

De levels zijn allemaal afzonderlijk te spelen en behoeven geen specifieke volgorde. De School- en Verjaardaglevels zijn kort en eenvoudig en daarmee geschikt om zelfstandig te spelen. Het Park level en het Oma level zijn wat ingewikkelder en meer geschikt voor wat oudere kinderen. Uiteraard zijn alle levels met een volwassene te spelen.

Thema's in het spel

Vriendschapsverzoeken

Volwassenen krijgen veel vriendschapsverzoeken en bij kinderen is dit niet anders. Daarom is het belangrijk dat kinderen kritisch kunnen beoordelen welke verzoeken goed zijn om te accepteren. Het toevoegen van de verkeerde mensen kan hen extra informatie en toegang geven. Daarom is het belangrijk te benadrukken dat ze de persoon in het echt moeten kennen. Als de foto en naam bekend zijn maar het profiel vreemd lijkt, moeten ze ook voorzichtig zijn. Als ze een internetvriend in het echt ontmoeten, moeten ze altijd eerst overleggen met een volwassene, vooral als de "vriend" hen vraagt dat niet te doen.

Oplichting op internet

Er zijn vaak "gratis" en "te goede" aanbiedingen op het internet te vinden. Vele van deze zijn vaak oplichterij.

 1. Gratis dingen online zijn er vaak om mensen te verleiden erop te klikken en te besmetten met computer virussen of andere malware. Iets verkrijgen op het internet dat niet gratis zou mogen zijn, is bijna altijd illegaal en gevaarlijk.
 2. "Deel dit en je zou kunnen winnen" is meestal oplichterij. Zelfs als je de beloning meteen krijgt, is het delen nog steeds geen goed idee.
 3. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Wachtwoorden

Alle apparaten en accounts moeten met een wachtwoord worden beveiligd. Je moet drie dingen onthouden:

 1. Alle paswoorden moeten uniek zijn, elke account moet een ander paswoord hebben;
 2. De sterkste wachtwoorden zijn lang en ingewikkeld
  1. Ten minste 12 tekens
  2. Letters, cijfers en andere symbolen
  3. Gebruik geen gemakkelijk herkenbare dingen zoals uw naam, de naam van een familielid, enz.
 3. Deel je wachtwoorden met niemand, misschien alleen met je ouders.

Hacken

Hacken is het misbruiken van een computer om toegang te krijgen tot iemands computer of systeem. Hackers kunnen ethische doelen hebben, maar vaak zijn ze kwaadwillig. Voor hacken zijn meestal computervaardigheden en -kennis nodig, maar er zijn er ook die kant-en-klare middelen op internet kopen en die voor hun doeleinden gebruiken. Hacken is meestal illegaal, daarom worden hackers door de politie opgespoord en als crimineel beoordeeld.

De instructies bevatten alle nodige informatie in één document.

Handige materialen